Yds – Yökdil Gramer Testi – 2

1) I’m simply surprised at your lack of authority on him. Why can’t you …………… him eat his dinner?

a. persuade     b. ask     c. make     d. tell     e. force

 

2) “You took the wrong bus.” “It ………….. the wrong one. It has brought me to the right place, hasn’t it?

a. must have been     b. should have been     c. ought to have been

d. can’t have been     e. may have been

 

3) Why don’t you pay some attention? I ………….. be talking to a brick wall!

a. would like to     b. should better     c. might as well

d. will go and     e. am going to

 

4) Aristotle is known to have said something like this: ………….. man is a political animal is pretty obvious.

a. This     b. That     c. The     d. A     e. – – –

 

5) Listen to me, Ali. The man, …………… refused your proposal, has been arrested.

a. who have repeatedly     b. – – –     c. whom

d. whose daughter has     e. when he

 

6) “Don’t worry; one of the robbers …………… ,” said a policeman to the gathering crowd.

a. are being pursued     b. have been pursuing     c. has been pursuing

d. will be pursuing     e. is being pursued

 

7) Theoretical physics …………… to be one of those pure sciences that …………… indispensable for the advancement of mankind.

a. happens/are     b. happens/is     c. happen/is

d. happen/are     e. happens/- – –

 

8) I …………… asked to inform you that you’re dismissed from your post as of today.

a. – – –     b. have been     c. used to be     d. had     e. would have

 

9) Would you believe it! …………… was no other than our poor old postman who had fallen into the water still holding on to his bags.

a. It     b. Someone     c. Who     d. Somebody     e. Man

 

10) Darling, I’ve got news for you: Meltem, together with her husband and six children, ………….. come to stay with us for a whole month.

a. have     b. – – –     c. has     d. don’t     e. are to

 

11) …………… when the phone started ringing. This is the sort of situation that I find really annoying.

a. Although it doesn’t really bother me

b. Ever since my childhood, I get frightened

c. Hardly had I got in

d. No matter what I did

e. Immediately after I came home

 

12) Let’s face it: The salary of an ordinary grave-digger is much higher …………… .

a. in comparison with a doctor     b. than a doctor     c. than that of a doctor

d. than a doctor is     e. if compared to a doctor

 

13) I’ve been meaning to ask you: This is the first time you are visiting Turkey, …………… ?

a. aren’t you     b. is it     c. are you     d. isn’t it     e. is this

 

14) No matter how hard I tried to make them understand, they just wouldn’t take my word for …………… I said, ………….. annoyed me very much.

a. what/which     b. that/which     c. that/that

d. which/that     e. which/which

 

15) Let me tell you about a funny thing that happened to a friend of mine the other day: Well, he’d just had a new tyre ………….. on his car and he was going to drive the family out for a picnic. (The story continues…)

a. was fitting     b. been fitted     c. fitting

d. would be fitted      e. fitted

 

16) Don’t you agree with me that learning a foreign language is great fun? …………… is to pick up a little Italian.

a. A very difficult language to learn

b. The language that I want to practise

c. What other language than Italian

d. What I am planning to do now

e. Italy is the place it

 

17) Yes, I know you’re tired and sleepy, but let me remind you one thing: If you …………… up all night to watch that stupid film, the world would look much brighter this morning, wouldn’t it?!

a. wouldn’t stay     b. have not stayed     c. hadn’t stayed

d. would stay     e. had stayed

 

18) The bus I intended to catch had an accident on the way and many people got badly injured. Just think of it: If I hadn’t missed it, I myself …………… recuperating in some hospital now.

a. would be     b. had been     c. wouldn’t have been

d. having been     e. were

 

19) …………… for — what you call — his “reckless courage”, all lives would have been lost.

a. If it had been     b. It wouldn’t have been     c. Wouldn’t it have been

d. If it were     e. Had it not been

 

20) I’m pretty certain that, unless he’s offered more money elsewhere, he …………… our offer.

a. ‘d accept     b. won’t accept     c. wouldn’t accept

d. would’ve accepted     e. ‘ll accept

01. c 06. e 11. c 16. d
02. d 07. a 12. c 17. c
03. c 08. b 13. d 18. a
04. b 09. a 14. a 19. e
05. d 10. c 15. e 20. e

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.