İngilizce Yds – Yökdil Adjective Clauses Deneme Test -2 60 SORU

1.       The Department plays an        important part in determining the level of the Rate Support Grant ______ by control government to local authorities.

 

A)       which gives annually

B)       where is given

C)      which is given annually

D)      on which is given annually

E)       for which is given annually

 

 

2.       Turkish Airlines, ______ 63rd  year, is justly proud to have a past and deep-rooted tradition comparable to aviation companies in the West.

 

A)       which complete

B)       who complete its

C)      completed

D)      which the committee completed

E)       which has completed its

 

 

3.       She will never forget the day ______she had an accident.

 

A)       where                              B) who

C)      whose                             D) when

E)       in which

 

 

4.       In our family there are 20 people, ______             are teachers.

 

A)       whom                              B)    whose

C)      most of whom               D)   most of them

E)       that most of them

 

 

5.       That was the year ______we had some unexpected events.

 

A)       during which                 B)    where

C)      for which                         D)   which

E)       of which

 

 

6.       ______ not Ahmet but Mehmet ______illegal credits from public banks.

 

A)       He is/which grants

B)       It is/who grants

C)      They are/who grant

D)      They are/who grants

E)       It is/who have granted

 

7.       The miners, ______feel the elect of the decision most deeply,  are on strike now.

 

A)       that                                    B)    which

C)      what                                 D)   where

E)       who

 

 

 

8.       There are 100 foreign students ______                you can practise your English in the camp.

 

A)       where                              B)    whose

C)      which                               D)   with whom

E)       to whom

 

 

 

9.       The small boy______ didn’t know the depth of the river.

 

A)       drowning

B)       who was drowned

C)      was drowned

D)      to be drowned

E)       whom he was drowned

 

 

 

10.     His camera and new orange pyjamas were in his case, ______he had packed them.

 

A)       that                                    B)    whom

C)      who                                  D)   which

E)       where

 

 

11.     Democritus, ______ in the late fifth and fourth centuries B.C, theorised that the misty Milky Way is actually, a vast collection of distant stars.

 

A)       who lived

B)       that lived

C)      who lives

D)      in which he lived

E)       when he lived

 

 

 

12.     He has three brothers, ______                is a teacher.

 

A)       all of whom                    B)    all of which

C)      one of whom                 D)   one of which

E)       most of them

 

13.     In the crowd there were several boys, ______were under ten.

 

A)       some of which

B)       all of which

C)      with whom

D)      many of whom

E)       one of whom

 

 

14.     The forest is full of trees, ______are the oaks.

 

A)       most of whom               B)    the oldest of which

C)      where                              D)   most of them

E)       for which

 

 

15.     He is the director of an institute ______               has become famous for its research into nutrition.

 

A) who                                        B) what

C) which                                    D) whom

E) whose

 

 

16.     The sun, ______has a surface temperature of

6000 0C, warms the Earth from a distance of 150 million km.

 

A) whom                                    B) which

C) whose                                  D) when

E) what

 

 

17-    Spring and autumn are the seasons ………… I like best.

 

A)       when                                B)    that

C)      in which                          D)   where

E)       whose

 

 

18-    A country ………….. volume of export is smaller than her import can’t be said to be in a good situation economically.

 

A)       when                                B)    that

C)      —                                      D)   where

E)       whose

 

 

19-    A person ………… fame is nationwide is difficult to contact.

 

A)       who                                  B)    whom

C)      whose                             D)   where

E)       when

 

 

20-    The person ……….. I want you to see will be          waiting for you in his office.

 

A)       for whom                        B)    about whose             C)           that                             D)             when

E)       where

 

21-    This is the time of year ………. most people are    crowding into the coastal regions.

 

A)       when                                B)    which

C)      whom                              D)   where

E)       whose

 

 

22-    The time of year ………. almost all the students look forward to, I think, must be summer vacation.

 

A)       when                                B)    which

C)      whom                              D)   where

E)       of which

 

 

23-    The person……….she could trust most was her co-worker, Irene.

 

A)       which                               B)    when

C)      where                              D)   that

E)       whose

 

 

24-    The woman ………. was in charge of the kindergarten didn’t seem amiable to me at all.

 

A)       who                                  B)    whom

C)      where                              D)   when

E)       —

 

 

 

25-    Mohandas Gandhi was a leader …………. devoted his life to his people.

 

A)       —                                     B)    who

C)      whom                              D)   when

E)       whose

 

 

26.-   And also Atatürk was one of the greatest leaders of the world ………… life was devoted to his people’s independence.

 

A)       —                                      B)    that

C)      whom                              D)   where

E)       whose

 

 

 

27.-   The painting at …………. you are looking right      now is an original Picasso.

 

A)       that                                    B)    —

C)      which                               D)   whom

E)       whose

 

 

28.-   Can you give me an explanation ………. you        don’t want to take part in the play?

 

A)       where                              B)    which

C)      whom                              D) why

E)       when

 

29-    The explanations …………. the Prime Minister made after the scandal didn’t help to settle the Opposition’s out cry.

 

A)       whom                              B)    when

C)      where                              D)   why

E)       that

 

 

30-    The reason …………… he was dismissed from       the job is still unknown.

 

A)       when                                B)    where

C)      whom                              D)   why

E)       which

 

 

31.     The reason ………….. he stated for his being         dismissed from the job wasn’t found credible            at all by anybody.

 

A)       why                                  B)    that

C)      whom                              D)   when

E)       of which

 

 

32-    The child chose a lot of toys at the      supermarket for ………. his father paid a large                 sum of money.

 

A)       where                              B)    that

C)      whom                              D)   which

E)       why

 

 

33-    The trees ………..branches were drooping with   fruit were a beautiful sight to look at.

 

A)       which                               B)    whose

C)      that                                    D)   —

E)       who

 

 

34-    The students ………….. can’t get a high grade in                   this exam will have to take the final exam.

 

A)       which                               B)    whom

C)      that                                    D)   whose

E)       when

 

 

35-    The student ………….. grade is lower than the limit will have to take the final exam.

 

A)       which                               B)    that

C)      who                                  D)   whom

E)       whose

 

 

36-    The people with ………… I’ve been living for           some time are very friendly.

 

A)       whom                              B)    who          ,

C)      that                                    D)   which

E)       whose

37-    The secretary in our office, ……. outlook on life is rather pessimistic, is rarely seen smiling.

 

A)       that                                    B)    who

C)      whom                              D)   whose

E)       where

 

 

38-    My son’s maths teacher, …………… has been         working in that school for six years, is really                good at teaching.

 

A)       who                                  B)    that

C)      whom                              D)   where

E)       whose

 

 

39-    But his science teacher, …………… teaching           method I don’t approve of much, makes things        more difficult for the student.

 

A)       who                                  B)    that

C)      whose                             D)   whom

E)       when

 

 

40-    The heavy uniforms……..British soldiers used to wear in tropical countries must have been very uncomfortable.

 

A)       what                       B)      where

C)      how                        D)     that

E)       when

 

 

41-    The university……..I applied to told me to try again next year.

 

A)       where                     B)     that

C)      what                       D)     why

E)       how

 

42-    I tried to ask them……..they had not accepted me this year, but they refused to give me an answer.

 

A)       that                        B)       why

C)      what                       D)     how

E)       which

 

 

43-    “Stay……..you are and keep your hands above your head,” said the policeman in no uncertain terms.

 

A)       whom                     B)     that

C)      where                     D)    what

E)       which

 

 

44-    With all this traffic, I don’t know ……..we are going to arrive, but it should be soon.

 

A) when                      B) which

C) where                     D) that

E) why

45-    Hundreds of Cambodians are flocking to see a large brown cow……..lick is believed to cure rheumatism and other ailments.

 

A)       that                        B)       where

C)      which                     D)     whose

E)       how

 

 

46-    No one has actually heard composer John      Cage’s 1952 composition, 4’33″………is totally silent — a composition consisting of 4 minutes and 33 seconds of silence.

 

A)       what                       B)      that

C)      which                     D)     who

E)       whose

 

 

47-    Three men……..had been harassing a woman in Jordan got a surprise when she ripped off her enveloping black cloak and veil, then punched and kicked them into submission.

 

A)       whom                     B)     who

C)      where                     D)    which

E)       whose

 

 

48-    King Sobhuza of Swaziland had more than 125 wives during his reign of 61 years………ended when he died in 1982.

 

A)       who                         B)     whom

C)      whose                     D)   when

E)       which

 

 

49      The new player………reputation had led fans to hope for many spectacular goals, has not lived up to expectations.

 

A)       which                     B)     when

C)      that                        D)       whose

E)       whom

 

 

 

50-    I will need a lot of practice before I really understand……..this new program works.

 

A)       what                       B)      that

C)      where                     D)    how

E)       when

 

 

 

51-    I wrote down your phone number, but I can’t remember the place……..I put it.

 

A)       where                     B)     how

C)      which                     D)     that

E)       when

 

 

 

52-    If only I had known about……..the fare was, I would have taken a taxi.

 

A)       which                      B)    where

C)      how                        D)     that

E)       what

 

53-    She wouldn’t tell me……..caused she and her husband to break up, but I think it had something to do with a disagreement over money.

 

A)       when                      B)     that

C)      why                        D)     how

E)       what

 

 

54-    Franz Kafka………books are still read and appreciated today, had wanted all his manuscripts to be destroyed after his death.

 

A)       that                        B)       which

C)      whose                             D)      whom

E)       where

 

 

55-    The man……..tea over there is the one you need to talk to.

 

A)       to be drinking                B)      drinking

C)      drink                      D)      being drunk

E)       drunk

 

56-    ……..of massive blocks of granite, the

pyramids of Giza would have been a wonder of the world in any age.

 

A)       To be constructed

B)       Constructed

C)      To construct

D)      Having constructed

E)       Constructing

 

 

57-    These spices,……..specially from India, are of much higher quality than what you would usually find in a supermarket.

 

A)       to be importing              B)      having imported

C)      importing                        D)      imported

E)       to import

 

 

58-    The lovers needed a place…….. secretly so that her parents would never find out.

 

A)       meeting                  B)    to be met

C)      having met             D)   met

E)       to meet

 

 

59-    Not everyone……..to go on the dangerous         mission was happy about it.

 

A)       chosen

B)       to be choosing

C)      having chosen

D)      to choose

E)       chose

 

 

60-    Not……..that the enemy was hidden inside the wooden horse, the citizens of Troy celebrated their supposed victory.

 

A)       realising                 B)    realised

C)      realise                             D)      to be realising

E)       to realise

CEVAPLAR

 

  1. C
  2. E
  3. D
  4. C
  5. A
  6. B
  7. E
  8. D
  9. B
  10. E
  11. A
  12. C
  13. D
  14. B
  15. C
  16. B
  17. B
  18. E
  19. C
  20. C
  21. A
  22. B
  23. D
  24. A
  25. B
  26. E
  27. C
  28. D
  29. E
  30. D
  31. B
  32. D
  33. B
  34. C
  35. E
  36. A
  37. D
  38. A
  39. C
  40. D
  41. B
  42. B
  43. C
  44. A
  45. D
  46. C
  47. B
  48. E
  49. D
  50. D
  51. A
  52. E
  53. E
  54. C
  55. B
  56. B
  57. D
  58. E
  59. A
  60. A

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.