2021 YDS Online Deneme Sınavı 1 – Çöz

1-22. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

1- I’ll apologise for _____ rude remarks on condition that she apologises for _____.

A) me/you B) mine/her
C) yours/she D) my/hers
E) your/my

2- This temple, _____ was constructed by the emperor for his beloved wife, is located in the capital city of the country.

A) where B) who
C) which D) that
E) what

3- Very few people had expected the independent candidate to get _____ votes _____ he did.

A) too many/for B) so much/that
C) such a lot of/that D) too little/like
E) so many/as

4- I think my son’s fear_____ ants must stem from a horror film he watched _____a child.

A) from/with B) of/as
C) in/before D) about/like
E) with/during

5- In man’s earliest days, he depended _____ hunting _____ his food and clothing.

A) to/about B) with/from
C) in/between D) upon/for
E) from/with

6- Your basic salary will be $2,000 and, _____ , you’ll receive generous travel expenses.

A) in addition B) on average
C) for a change D) at least
E) by no means

7. We were relieved to hear that Mum’s condition was _____ immediately after the operation.

A) mournful B) risky
C) satisfactory D) enjoyable
E) hazardous

8- We had expected the delegates to be quite argumentative, but in fact the discussions were very _______.

A) harmonious B) permanent
C) approximate D) abrupt
E) accidental

9- Water, which cools the burning material and smothers the fire, is still _____ used extinguishing agent of all.

A) such a common
B) so commonly that
C) a common enough
D) the most commonly
E) more common

10- This library book is now overdue as I forgot to _____ it last week.

A) examine B) revise
C) return D) summarise
E) review

11- The domestic car industry is suffering from falling sales owing to_____ from the Far East.

A) assistance B) competition
C) wreckage D) scarcity
E) profession

12- He is known _____as a pianist although he is also a composer and conductor.

A) remarkably B) casually
C) frequently D) absolutely
E) principally

13- _____ unconcerned she’s trying to appear, it is obvious that she has been offended by what you said

A) While B) Despite
C) Since D) However
E) Although

14- The glasses were packed carefully _____ there would be no breakage during the journey.

A) because of
B) whereas
C) in order to
D) in case
E) so that

15- The international lines had been engaged for two hours, but he kept trying _____he got through.

A) until
B) when
C) while
D) now that
E) by the time

16- The source of the nectar the honey _____from _____ its colour and flavour.

A) has made/is determined
B) is made/ determines
C) was made/had been determined
D) is making/has determined
E) makes/will determine

17- The picture I was interested in _____by the time we_____ at the auction.

A) will be sold/were arriving
B) has been sold/would arrive
C) had been sold/arrived
D) would have sold/had arrived
E) was selling/would he arriving

18- Before there ____ factories, people _____ wool into cloth in their own homes.

A) would be/had to weave
B) have been/would be weaving
C) had been/ought to weave
D) were/used to weave
E) are/were able to weave

19- Diseases that result from exposure to poisonous chemicals, radiation, noise, and other hazards of the workplace _____ as occupational diseases.

A) has been classified
B) are classified
C) was classified
D) have classified
E) will have classified

20- When I saw the sad expression on his face, I really wished I _____ him so severely.

A) didn’t criticise
B) wouldn’t criticise
C) hadn’t criticised
D) don’t criticise
E) haven’t criticised

21- The company should ______ the price so as to sell more, otherwise the stocks will not be sold.

A) get along with
B) back up
C) bring in
D) cut down
E) come over

22- With his recent promotion, Alex has had to………. a lot of extra duties and responsibilities.

A) hold up
B) put aside
C) take on
D) set up
E) lay down

23. -27. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

The dolmuş taxis always run along the same (23) ………. in Istanbul. They usually stop only at the main bus stops. But if you ask the driver, you can (24) ………. anywhere. These dolmuş taxis are faster and more comfortable than the buses. At the same time, they are also much cheaper than normal taxis. The (25) ………. of a trip (26) ………. among the passengers, usually four or five people. For these reasons, dolmuş taxis are a very popular way of getting (27) ………. the city.

23-
A) routes B) ways
C) lanes D) streets
E) paths

24-
A) get in B) get off
C) get up D) get on
E) get through

25-
A) cost B) fare
C) wage D) fee
E) fine

26-
A) divides B) will be dividing
C) divided D) has been divided
E) is divided

27-
A) to B) in
C) around D) surround
E) round

28. -32. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

Everyone who visits Russia should first (28) ………. a visa. If you come (29) ………. train you must already have a visa. You will not be allowed (30) ………. at all without one. Travelers without visas will be (31) ………. where they came from. Visas are given on the spot if you arrive by plane or by car. (32) ………. , you may have to wait a long time for one. This can be avoided by getting a visa before you leave.

28-
A) buy B) get
C) take D) sell
E) send

29-
A) to B) at
C) by D) in
E) at

30-
A) entering B) being entered
C) entered D) to enter
E) enter

31-
A) got back B) come back
C) sent back D) taken back
E) gone back

32-
A) However B) But
C) As a result D) Although
E) Since

33- 42. sorularda, yarım bırakılan cümleyi uygun
şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

33- _____, crossing the bridge is not permitted.

A) When the taxi driver saw the queue of cars
B) Although the tree had fallen across the road
C) Owing to the high winds and dangerous
conditions
D) By the year 2010, the toll will be extremely
high
E) Had the architects foreseen the problem

34- When I’ve worked out how to operate the video, ____.

A) I realised that it wasn’t as complicated as I first
thought
B) I’ll be able to record programmes while I’m at
work
C) I’d been reading the instruction leaflet for a
long time
D) the film I wanted to see had already started
E) I might have shown my sister how to do it as
well

35- No matter how much she wants to lose weight, ____.

A) she’s somehow managed to keep strictly to her
diet
B) she should stop eating sweets and chocolate
before meals
C) taking more exercise was the only way to
accomplish it
D) her obsession with her figure became quite
worrying
E) it won’t happen until she starts eating more
sensibly

36- Despite the powerful effects of antibiotics in killing bacteria, _____.

A) unhygienic conditions had also caused many
deaths
B) they have greatly reduced the death rate from
diseases like tuberculosis
C) physicians can now cure many previously fatal
illnesses
D) there is always the worry that more resistant
diseases will develop
E) it should be taken exactly according to
doctor’s instructions

37- _____ , but looking back he doesn’t know how he managed it.

A) Putting the project into practice didn’t seem too
difficult at the time
B) Failure of the scheme has seemed inevitable
from the start
C) He feels that success is almost certain if he gets his parents’ support
D) There were certain periods that he didn’t want
to remember about his past
E) When he was a child, he didn’t have much
confidence in his abilities

38- ____ even though the conditions were dreadful.

A) The doctor insisted that the child was seriously
ill
B) The scientists were forced to postpone the
expedition
C) The captain decided to risk sailing that day
D) We hesitated to drive in such a storm
E) I was convinced that he would fall off the
ladder

39- ____ until you have lived in the country for five years.

A) You’ve learnt English remarkably well
B) You did not consider buying a house
C) You might have applied for citizenship
D) You cannot become a British citizen
E) You were deported for working on a tourist visa

40- Since better weather is predicted for the end of the week, _______

A) the weather is awful at the moment
B) there has been too much rain lately
C) everybody had got tired of the wet weather
D) we may need to take an umbrella with us
E) we can go camping by the lake after all

41- _______ , the world population keeps growing with each year.

A) The moment the world’s average birth rate comes down to equal the death rate
B) Owing to better medical facilities and increased life-expectancy
C) Due to the excellent family planning programme
D) If there was more effective education about family planning
E) When death rates began to fall during the 19th century

42- Although coffee originated in Ethiopia, _______

A) today most of it is grown in Brazil
B) instant coffee is not as good as real coffee .
C) it is a mild stimulant which may develop addiction
D) prices have been increasing since the 1970s
E) drinking too much of it is bad for the heart

43. — 46. sorularda, verilen cümlenin hangi sorunun cevabı olduğunu bulunuz.

43- She has got to stay at home and look after the children.

A) Where did she go?
B) Why are you looking at her?
C) What has she got?
D) When does she have to be at home?
E) Where’s your cousin?

44- Yes, I expect so.

A) When will they come?
B) Would you like to drink tea?
C) Won’t they get into trouble?
D) What do you expect him to do?
E) Are you expecting someone?

45- No, never.

A) Have you been to Australia?
B) Do you have anything to drink?
C) Why have you got your clothes with you?
D) Do you have a birthday party nowadays?
E) When do you have a meeting with him?

46- In the mountains.

A) Where have you seen so far?
B) Why did you go skiing?
C) Are you going to the beach?
D) Where did you spend last winter’s holiday?
E) When will you have your holiday?

47-50 sorularda, verilen İngilizce cümlenin Türkçe karşılığını bulunuz.

47- It’s really difficult to understand why stricter measures are not taken against drug smuggling.

A) Daha sıkı bir şekilde denetlenmedikçe uyuşturucu kaçakçılığını önlemenin çok zor olduğu bilinmelidir.
B) Alınan önlemlere bakınca uyuşturucu kaçakçılığının neden artarak devam ettiğini anlamak hiç de zor değil.
C) Uyuşturucu kaçakçılığına karşı neden daha sıkı
önlemlerin alınmadığını anlamak gerçekten çok
zor.
D) Alınan bu sıkı önlemlerden sonra uyuşturucu
kaçakçılığının bir hayli zorlaştığı anlaşılmaktadır.
E) Alınan sıkı önlemlere rağmen uyuşturucu
kaçakçılığının nasıl hala devam edebildiğini
anlamakta zorlanıyorum.

48- Despite such advanced technology, man cannot stop natural disasters from happening, but only reduce their effects.

A) Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin insanoğlu doğal afetlerin olmasını önleyemez ama etkilerini azaltabilir.
B) Bu kadar gelişmiş teknolojiye rağmen insanoğlu doğal afetlerin olmasını engelleyememekte, ancak etkilerini azaltabilmektedir.
C) Geliştirdiği teknoloji ile insanoğlu, doğal afetlerin olmasını engelleyemese bile, etkilerini çok aza indirgeyebilir.
D) Doğal afetleri durduramayacağını bilen insanoğlu, onların verdiği zararı en aza indirecek teknolojiler üretmeye çalışmaktadır.
E) Gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğu halde doğal afetleri durduramayan insanoğlu, en azından, bunların etkisini azaltmak için çabalamalıdır.

49- Psychologists argue that it’s wrong to treat a child as if he were an adult.

A) Psikologlar bir çocuğa yetişkinmiş gibi davranmanın yanlış olduğunu ileri sürüyorlar.
B) Psikologlar, çocukken yapılan yanlışların yetişkin yaşamını nasıl etkilediğini tartışıyorlar.
C) Psikologlar çocuğa karşı yapılan bir yanlışın onu yetişkin yaşamında da etkilediğine dikkati çekiyorlar.
D) Psikologlar, yetişkinlerin çocuğa karşı tavırlarının çok yanlış olduğunu söylüyorlar.
E) Psikologların tartıştığı bir konu, çocukken yapılan bir yanlışın yetişkin yaşamını etkileyip etkilemediğidir.

50- While the manager interviewed the candidates, his assistant studied their references.

A) Yardımcısı referansları inceledikten sonra müdür adaylarla görüşme yaptı.
B) Adayların referansları incelenirken müdür yardımcısı onlarla görüşmeye başladı.
C) Müdür yardımcısı adaylarla görüşürken bir taraftan da referansları inceliyordu.
D) Müdür adaylarla görüşme yaparken yardımcısı onların referanslarını inceledi.
E) Adaylarla görüşen müdür, incelemesi için referansları yardımcısına verdi.

51-54 . sorularda, verilen Türkçe cümlenin İngilizce
karşılığını bulunuz.

51- Enflasyon bu oranda artmaya devam ederse, yaklaşık altı ay içinde fiyatlar ikiye katlamış olur.

A) Considering the rate at which inflation is rising, it’s certain that prices will be twice as much as they are now.
B) If inflation continues to rise at this rate, prices will have doubled in about six months.
C) Because of the rapid rise in inflation, prices are
almost doubled every six months.
D) It’s nearly six months since inflation has been at this rate, and prices have already increased twofold.
E) As long as inflation persists at this rate, it won’t even be six months before prices increase twofold.

52- Yetkililer konuyu tartışmak için geçen hafta toplandılar ama kararlarını henüz açıklamadılar.

A) Since last week, the authorities have held several meetings to find a solution to the situation.
B) After the meeting they held to discuss the situation, the authorities didn’t make their decision known.
C) The reason why the authorities gathered last week was that they sought a solution to the situation.
D) A meeting was held by the authorities last week, yet they couldn’t decide what to do about the situation.
E) The authorities gathered last week to discuss the situation, but they haven’t declared their decision yet.

53- Geçerli olması için garanti belgesini yetkili bayiine onaylatmanız gerekmektedir.

A) A guarantee card without bearing the stamp of the authorised retailer won’t be valid.
B) That guarantee card will not be valid unless it has been approved by an authorised retailer.
C) In order for it to be valid, you should have the
guarantee card approved by an authorised retailer.
D) Since your guarantee card hasn’t been approved by the authorised retailer, it is not valid.
E) An authorised retailer ought to have stamped your guarantee card so as to ensure that it was valid.

54- Neyse ki düğün tarihindeki yanlışı davetiyeleri dağıtmaya başlamadan önce fark ettik.

A) Fortunately, we noticed the mistake in the date of the wedding before we started to distribute the invitations.
B) We were fortunate to have discovered and rectified the mistake in the invitations long before the date of the wedding.
C) Just as we were about to distribute the invitations, we noticed that there was a mistake in the date of the wedding.
D) It was a mistake to start distributing the invitations without properly checking the wedding date on them.
E) There was a mistake in the invitations about the
wedding date, but fortunately, it was noticed before they were sent.

55-57. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

Oral history, accounts based on interviews with those who have taken part in historical events, is as old as the study of history itself. In the 5th century BC, the historians Herodotus and Thucydides, lacking the written sources on which modern historians have come to rely, questioned the survivors of the wars they described. In traditional societies without either a written language or widespread literacy, oral tradition passed down from generation to generation often serves as a substitute for written historical accounts.

55- The passage tells us that oral history _____.

A) was used by Herodotus and Thucydides very often
B) is information obtained from participants in the
events that are being recorded
C) is a recent invention, based on modern interviewing techniques
D) should only be done if one lacks written sources
E) is not reliable as it is based on the person’s own
interpretations

56- We can infer from the passage that Herodotus and Thucydides _____.

A) were illiterate, and so could not use written sources
B) preferred talking to people who had taken part in wars to studying the written sources
C) were the only historians in the 5th century BC
D) did not write, but passed down their accounts
orally
E) created oral histories of the wars they described

57- According to the passage, in societies lacking a written language or with a widespread illiteracy, _____.

A) oral history often takes the place of written history
B) survivors of wars are greatly respected by the other members
C) oral traditions contain far more information than written accounts do
D) those who took part in wars are questioned by
historians very often
E) there are no reliable accounts of history

58-60. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

Opinion polls have been developed largely since the 1930s as a scientific way of learning what large numbers of people think about various topics. They are used extensively in the fields of politics and marketing. Many polling companies provide political candidates and manufacturers with information that shows how they are viewed by members of the public. This information is often used in developing advertising programs and planning the strategy of political campaigns. The results of these private polls, either in politics or in marketing are usually confidential and not available to the public.

58- Opinion polls _____.

A) are the only way of finding out what people think
B) sometimes fail to reflect the actual opinion of the public
C) are hardly ever used because of the difficulty and expense involved
D) are a way to learn people’s opinion on different
subjects
E) are only used in politics and marketing

59- It’s clear from the passage that polling companies _____.

A) are of greater importance to political candidates
than to advertisers
B) regularly publish the results of their surveys
C) work for scientific reasons rather than for money
D) should be strictly regulated as they deal with very sensitive information
E) do not always publicise the results of the polls

60- One can conclude from the passage that, in making their plans, politicians and manufacturers _____.

A) have to make use of various methods
B) who do not make use of the results of polls are
likely to fail
C) are interested in knowing what the public think about them
D) have no other choice but to rely on polling
E) should work hand in hand in order to succeed

61-63. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

Saddle horses vary widely in type, ability, and temperament, all of which must be carefully assessed before a mount is selected. The American saddle horse is light, strong, and fast. It is comfortable to ride over long distances. The Appaloosa, a distinctively spotted horse, has a refined and lively manner and is adaptable to various uses, as is the Palomino. The Arabian, one of the oldest breeds, is ancestor in part to every modern riding, harness, or coach horse. Its great beauty and free and fast action make it an excellent mount.

61- The Appaloosa _____ .

A) is another name given to the Palomino
B) can be distinguished from other breeds because of its spots
C) is more expensive than the Arabian
D) is much faster than the standard American saddle horse
E) is not very suitable for long-distance rides

62- According to the passage, all the present-day riding, harness or coach horses _____.

A) are in some way related to the Arabian horse
B) have the ability to ride over long distances
C) can easily adapt to different conditions
D) are excellent mounts for the enthusiast
E) have different features from their ancestors

63- The main topic of the passage is that _____ .

A) the American saddle horse is the best as it is so
fast
B) the Arabian is more suitable as a harness or coach horse than as a saddle horse
C) you should take different features of saddle horses into account when choosing one
D) horses must be treated with care and respect
because they are very sensitive creatures
E) comfort is more important than speed or appearance when one is picking a horse

64-66. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

Romania’s capital, Bucharest, recently hosted the 18th edition of the international festival “George Enescu”. The two-week festival brought distinguished artists and musicians from around the world to Romania. This year’s festival was a special tribute commemorating the 40th anniversary of Enescu’s death. Whether as composer, pianist, conductor or educator, his very name provokes the expression “He was a genius of world contemporary music.” Throughout the festival, each evening’s performance could be described as unique. It attracted some of the world’s elite musicians, among whom were the St Petersburg and the Madrid Philharmonic Orchestras.

64- According to the passage, this year’s festival _____.

A) lasted two weeks instead of eighteen days as in the previous years
B) welcomed for the first time in the history of the
festival, world-wide famous musicians
C) was the first one held after an interval of eighteen years
D) started a new phase by having a single performance every evening
E) had a special meaning different from the previous ones

65- The passage tells us that George Enescu _____.

A) was only forty years old when he died
B) was responsible for organising the festival until his death
C) was better-known as a pianist than as a conductor
D) was the person in whose honour the festival was held
E) was the sponsor of the festival in Bucharest

66- One can understand from the passage that the festival _____.

A) is acknowledged to be the best in the world
B) has a large and varied audience
C) draws musicians from all parts of the globe
D) will be held in St Petersburg or Madrid next year
E) is free for Romanian music lovers

67-69. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

When people think about sources of water pollution, they do not usually think of aquariums. However, as the demand grows for fish to eat, the number of aquariums is increasing. In some areas, they are beginning to create environmental problems. In fact, when fish are in their natural environment, they do not pollute. But in aquariums, the situation is not natural. There are usually lots of fish in very little water. This means that the water must be changed very often. And each time it is changed, the dirty water must be thrown away. It is usually poured directly from the aquariums into a river or the ocean. The chemical balance of the river or coastline is changed by this dirty water. And the plants and animals living there may suffer.

67- It is stated in the passage that …………

A) another water pollutant is the pools where fish are fed artificially.
B) polluted water is dangerous for the fish in the aquarium.
C) aquariums at home are used to feed fish to eat in need.
D) feeding fish in the aquariums is a hobby.
E) one must change the water in the aquarium weekly.

68- One can infer from the passage that …………

A) we can feed more fish in the aquarium than the river.
B) fish fed in the aquariums sometimes poison the people because they eat artificial chemical food.
C) if people change the natural balance, it, any case, creates problems in the environment.
D) the water in the aquarium must be changed as soon as possible.
E) dead fish in the river pollute the rivers and lakes.

69- We can conclude from the passage that …………

A) chemicals poured from the aquariums don’t affect the rivers and lakes.
B) plants and fish in the aquariums may suffer from the chemicals.
C) pollutants in the water must be filtered before we drink it from the taps.
D) it is difficult to disinfect the chemical pollutants in the aquariums.
E) water poured from the aquariums change the chemical balance of the river and the coastline.

70-72. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

In the United States and in many European countries, there is a serious problem. What should be done with the garbage? There is no more room for garbage dumps. It is not possible to burn garbage, because that pollutes the air. So the governments are looking for ways to reduce the amount of garbage that is produced. One way to do this is to recycle as much as possible. Not all kinds of garbage can be recycled, of course. The easiest things to recycle are probably glass and paper. However, one can also recycle many kinds of metal and plastic. Many cities now require people to recycle these materials. The people must put them separately from the regular garbage. Then special trucks take them away and bring them to private companies. These companies will buy them and use them again.

70- One can understand from the passage that …………

A) private companies collect the recycled materials and reuse them
B) you can collect the garbage in containers and store them in the soil.
C) many city wastes are sent to the seas, oceans and rivers.
D) recycling is a god solution for the garbage but glasses and PVC must be cleaned carefully.
E) recycling is the only way to reduce the amount of garbage.

71- We can infer from the passage that …………

A) garbage is the most serious problem in the USA and Europe.
B) garbage pollutes the air we breath.
C) plastic is mixed into the soil in more than half a century
D) residents try to find solution to the garbage near their homes.
E) glass, paper, plastic and metals must be collected in separate containers

72- The author states in the passage that …………

A) garbage dumps not only pollutes the air but the water as well.
B) the serious problem about garbage is that there is not enough place for garbage dumps.
C) the only solution is to burn the garbage.
D) to recycle the paper and glass is easy but metals and plastics not.
E) many cities encourage the companies to recycle these materials.

73-75. soruları verilen parçaya göre cevaplayınız.

Holiday beaches are like huge barbeques where people lie like burgers on a grill. Many people do not realise the dangers of baking themselves in the sun. By following some sensible advice, holiday makers can achieve a perfect tan, yet avoid such dangers as sunburns and even skin cancer. The sun is at its strongest between 11 am and 3 pm, so sit in the shade at this time. Babies should be kept out of direct sun, and children should wear sun block and a hat. Remember to reapply sun cream regularly, particularly after swimming. Sunglasses are not just a fashion accessory. They provide vital protection from the sun’s rays. Never wear sunglasses with cheap lenses; they do more harm than good. Summer is a great season, but be sensible!

73- We can infer from the passage that …………

A) summer season can be harmful if you don’t take necessary precautions.
B) people prefer summer to the other seasons.
C) the ideal season to swim is summer.
D) people are advised to swim between 11 am and 3 pm.
E) sunshine is vital for the small children.

74- It is stated in the passage that …………

A) people must wear hat and sun glasses when they swim.
B) babies and children should be protected against direct sunshine.
C) it is advised to lie on the beach at noon provided that you apply sun cream.
D) you should apply sun cream before you swim.
E) you shouldn’t wear cheap sun glasses.

75- In the passage the author states that…………

A) perfect swimmer avoids the dangers of direct sun such as sun burns and cancer.
B) you’d better swim in the mornings and in the afternoons where there is no sun.
C) people can achieve a perfect tan by following sensible precautions and avoiding dangers of sun.
D) sun creams provide vital protection from the sun’s rays.
E) people like grilling on the beaches while they are sunbathing.

76-80. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın
olan seçeneği bulunuz.

76- Her selfishness made it impossible for me to continue being friends with her.

A) The only reason why I want to stop being friends with her is that she is very selfish.
B) I might still have decided to put an end to our
friendship even if she hadn’t been so selfish.
C) I was finding it increasingly difficult to put up with her selfishness.
D) She was so selfish that I had to put an end to our friendship.
E) It’s impossible to stay friends with her because of her extreme selfishness.

77- I’ll lend you this book on condition that you give it back before the weekend.

A) I can let you have this book only if you promise to bring it back on Friday, in good condition.
B) There is no reason why I shouldn’t let you have this book, but bring it back at the weekend.
C) You can keep this book during the weekend, but after then, I’ll need it myself.
D) I can only allow you to get this book on Friday as I’ll be using it myself until then.
E) You can borrow this book provided that I’ve had it back by Friday.

78- I’d be entirely satisfied with our house if it weren’t so far from the city centre.

A) The only thing I don’t like about our house is that it is a long way from the city centre.
B) Although our house is in a good location, it is too far from the city centre.
C) Our house has nothing to be satisfied with, except that it is not far from the city centre.
D) Even though it is quite a long way from the city centre. I’m thoroughly happy to live in this house.
E) I’d like our house much better if it weren’t just in the heart of the city centre.

79- Unlike her husband, Mrs Adams didn’t approve of their daughter’s marrying while still a student at university.

A) Despite Mrs Adams’ objections to their daughter’s marrying a university student, Mr Adams supported the young couple.
B) Mr Adams agreed to let their daughter marry before she finished her university education, but his wife didn’t.
C) The Adams couldn’t decide whether to consent to their daughter’s wish to marry as she was still a university student.
D) Mr and Mrs Adams were very worried when their daughter wanted to get married before she
graduated from university.
E) Mrs Adams didn’t like it when a man who was still at university wanted to marry their daughter and neither did her husband.

80- You can hardly find any woman who doesn’t like shopping.

A) When they are shopping, women usually have
difficulty finding the right thing.
B) Shopping may be boring for men, but it’s just the opposite for women.
C) Nobody can say that there are any women not
interested in shopping.
D) Hardly any women can resist buying something they really like.
E) Shopping is an enjoyable activity for almost all
women.

81-85. sorularda, parçada boş bırakılan yere uygun düşen ifadeyi bulunuz.

81- Historians believe that the game known as cricket began in England in the 13th century as a more primitive sport. Wickets were two sticks with a crossball, bats were curved unsprung chunks of wood and pitches were roughly mown, often by sheep. ………. These countries, despite gaining their independence, continued to play cricket and now have some of the best teams in the world.

A) Unfortunately, the game has been dominated by
men and women’s cricket only exists at
regional level
B) During the reign of King James I, Scotland
won the international championship
C) It wasn’t until the mid 19th century that cricket
became a national institution and was exported
to the colonies
D) However, the idea of the game is supposed to date from pagan times when a sheep’s head was batted into a field for fertility
E) Nevertheless, cricket has survived the centuries
relatively unchanged from its original form

82- Many deaf people can understand speakers by watching their lips when they talk. This is a skill which helps them to communicate in a world populated mainly by hearing people. ………. This “sign” language involves making gestures and movements with the hands, and is often quicker than speaking. It can be learnt at most colleges and night schools and is even being taught to hearing children at some primary schools.

A) Although hearing aids restore a certain amount
of hearing to the wearer, they can never
provide perfect hearing
B) Most deaf schools prefer to concentrate on such
lip-reading and on helping their students to
develop clear speech
C) By law, deaf people with hearing aids are
allowed to drive cars despite their disability
D) Among themselves, however, the deaf often employ a different, more visual method of
dialogue
E) This is similar to the way in which blind people
have an acute sense of hearing and touch

83- The Lake District in Britain attracts many domestic and foreign tourists, but visitors are not spread evenly throughout the district. ………. Other places receive fewer visitors because they are not as easy to get to and have fewer facilities.

A) Nor do they come regularly throughout the year
B) They cluster in the more attractive and
accessible areas
C) Beatrix Potter, whose children’s stories are
famous around the world, came from the Lake
District
D) Many artists and poets have over the years,
been inspired by the beauty of the lakes
E) The largest lake, and reputedly the most
beautiful, is Lake Windermere

84- Liza Minelli was born on March 12th, 1946 in Hollywood, California. She is the oldest of her mother’s three children. Her mother was the actress, Judy Garland, and her father was the film director, Vincente Minelli. ………. Liza never fully recovered from the break-up but enjoyed visiting her parents at their film sets. It was perhaps this, more than anything, that helped her to decide to become an actress.

A) He was the second of Miss Garland’s five
husbands and, in 1951, the couple got divorced
B) She has had an interesting life but it has not
always been easy for her
C) She has made more than fifteen films and
recorded eight albums, the first being “Liza
Liza” in 1963
D) From an early age Liza showed great interest in
the stage, especially in singing and dancing
E) She won her first award at the age of 19 for her
performance in a musical called “Flora, the Red
Menace”

85- The Bermuda Triangle is an area of the Atlantic Ocean which exists between Florida, the island of Bermuda and the islands of Puerto Rico. It is renowned for being a region of mystery due to all the planes and boats which have disappeared in its waters. The most famous disappearance was Flight 19, a group of five naval aeroplanes which went missing on December 5th, 1945. ………. The six planes were never found.

A) Compasses and radios often don’t work in the
Triangle, which means communication with the
rest of the world can be lost for hours
B) It has been claimed that UFOs actually kidnap
people who enter the area and take them to
other planets
C) A seaplane was sent out shortly afterwards to
find the missing crafts and that didn’t return to
the base either
D) One popular belief is that the ocean bed in the
area is magnetic
E) However, it must be remembered that 150 000
boats sail in the Triangle every year

86-90. sorularda, verilen durumda söylenebilecek sözü bulunuz.

86- You want to sell some furniture and you ring your dealer to ask him to come and look at it. As he doesn’t know where you live, you say:

A) It’s a beautiful mahogany table and it’s probably worth a fortune.
B) How much do you charge for a three-piece suite?
C) Would you like me to give you directions from your shop?
D) Can I have your full address please, just in case I can’t find the shop?
E) I imagine that your own house is filled with antique pieces.

87- A private student turns up to his lesson an hour late and has blood pouring from his forehead. His teacher exclaims in horror:

A) Sit down and get your books out. We’ll have to make up the time tomorrow.
B) My goodness! What happened to you? Are you alright?
C) I hope you haven’t forgotten to do your homework this time.
D) Oh dear! Can’t you come to our lesson on time just for once?
E) How dare you come late again? I warned you the last time.

88- You arrive home only to find a hole in your trouser pocket and your wallet missing. You ring the police station and say:

A) Help, my house has been broken in! Come quickly, please.
B) The person who sold me these trousers should be locked up.
C) I’ll offer a fifty-pound reward for any information leading to the arrest of the thieves.
D) Has a brown wallet been handed in? Yes, I’ll give you my name and address.
E) I don’t suppose you’ve seen my wallet by any chance, have you?

89- Your flat-mate is listening to loud punk music in her bedroom while you’re trying to study for an exam tomorrow. Distracted by the music, you go into her room and say:

A) I’ll never pass the exam tomorrow. This subject is too difficult.
B) Turn that music off! You know how much I hate it.
C) If you like, you can come and listen to it on my CD player.
D) Did you know that Sid Vicious was never convicted of murder? It says so in the book.
E) Do you mind if I close your door as I can’t concentrate on my work due to the noise?

90- You are in a new restaurant with a friend who is vegetarian. Before you order what to eat, you want to be sure of the ingredients in the meals, so you ask the waiter:

A) Could you give us a list of the recommended dishes, please?
B) We’ve never been here before, but it looks very nice.
C) Which of these dishes do not contain meat?
D) Do you have a speciality you can recommend to us or should we just choose from the menu?
E) We would like to try your starters, but we want to be sure that they are not too expensive.

91-95. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılan
bölümünde söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

91- Mrs. Fraser : What’s the matter, Ruth? Why don’t you
want your dinner?
Ruth : I’m not hungry, Mum.
Mrs. Fraser : Aren’t you feeling well? You are pale.
Ruth : _____.
Mrs. Fraser : Don’t talk to your mother like that!

A) I have a headache.
B) Did you cook cabbage again?
C) I’m all right. Leave me alone, mum.
D) Where did father go?
E) No. I just feel sleepy.

92- Marion : ……….
Alison : Yes, Mike’s a marketing director too. It
could be mutually beneficial.
Marion : That way they could both swap contacts
and do some networking.
Alison : I’ll ring Steve right away and arrange a
time then.

A) I think Steve is quite busy with his company at
the moment.
B) I’ve just been promoted at work. Let’s go out
and celebrate with Steve and Mike.
C) I’m looking for a business partner willing to
invest some money in the firm.
D) Considering Steve’s line of work, I think we
should introduce him to Mike.
E) I think the best way to advertise a product is
through word of mouth.

93- Ben : I’m playing at the Cafe Rouge tonight. Can
you come and watch?
Sara : ……….
Ben : Oh never mind. I’m playing there again
next week, so you can come then.

A) I’m sorry. I’ve already arranged to go out
tonight with Sue.
B) You know I hate the kind of music your band
plays.
C) I’ve got a better idea. Why don’t you come and
play at my house?
D) I didn’t know you were in a band. What
instrument do you play?
E) We could invite Tom, too and then I wouldn’t
have to sit alone.

94- Val : We ought to go to the consulate today for
our Bulgarian visas.
Brett : ……….
Val : No, there’s no need to rush. It’s open all
day on Mondays.

A) Have you got the passports and photos in your
bag?
B) How long shall we stay? Two weeks, or more?
C) Well, we’ll have to hurry as it usually closes at
one o’clock.
D) Do you know how to get there because I didn’t
understand the directions?
E) I hope we don’t have to queue for a long time.

95- Rosie : How much do these boxes of cassettes
weigh?
Laurie : ……….
Rosie : They can’t be! They don’t feel that heavy.

A) The weight allowance is 20 kilos and it’s 7
dollars for every kilo over the limit.
B) There are some really good classics in them
like Duran Duran and The Human League.
C) It’s not very easy to pack them, you know.
Could you help me?
D) The customs officials never check because
they’re always too busy.
E) I’m not exactly sure, but I think they’re more
than 10 kilos each.

96-100. sorularda, anlam bakımından parçaya uygun
olmayan cümleyi bulunuz.

96- (I) People over the age of 25 should have regular eye tests. (II) It is after this age that the eye lens is more likely to lose its elasticity. (III) The optician is able to determine what is wrong with one’s vision through a special test. (IV) This means that it can’t focus properly on objects which are too far away from or too close to the eye. (V) Either condition can be partially or wholly rectified by wearing glasses which help the real lens to adjust and focus.

A)I B)II C)III D)IV E)V

97- (I) With age, exposure to the elements and pollution, skin loses its natural oils which keep it supple and young-looking. (II) As a result, its colour changes and it becomes loose and dry.(III) Another sign of aging is the shrinking of bone and muscle tissue, giving the impression that old people actually decrease in stature. (IV) Moreover, premature wrinkles form on the surface, especially if one has spent too much time in the sun. (V) This can all be avoided until middle-age if you use a moisturiser regularly to replenish the skin’s lost oils.

A)I B)II C)III D)IV E)V

98- (I) Tandems are slowly increasing in popularity among cyclists all over the world. (II) Invented by the Dutch man, Hans Tandem in 1904, they have remained until now relatively scarce. (III) However, as people cycle longer distances, the advantages of a two-person bike are becoming clear. (IV) Not only are a cycling couple less vulnerable to attack, but with two people pedalling, riding is less tiring. (V) Cycling in groups through deserted areas is another precaution people take against attacks.

A)I B)II C)III D)IV E) V

99- (I) Although tropical fish are delicate and must be looked after with care, the common goldfish is a fairly strong and independent creature. (II) It can survive in both cold and warm water and gets on well with members of its own species and other breeds of fish. (III) Eating anything from dry fish food to live worms, goldfish are happy to feed on the aquarium plants, if there is nothing else to eat. (IV) The fish respond to day and night, swimming energetically in bright light and resting in dimmer water. (V) Too much of this, however, can lead to nutritional deficiencies, so it is important to feed the fish regularly.

A)I B)II C)III D)IV E)V

100- (I) Over the centuries, travellers have recorded their journeys in order that others can benefit from their exciting experiences. (II) Perhaps one of the most famous contemporary travellers is Nick Danziger, who in his lifetime has made many epic trips to dangerous places. (III) He became famous in the mid-eighties when he was the first foreigner to cross from Pakistan into the closed Western province of China, since the revolution in 1949. (IV) Heavily disguised and carrying a false Identity card, he fooled Chinese officials by passing through the border in a convoy of weapons. (V) Since then, he has continued to break barriers and cross boundaries of all kinds, often risking his own life in the process.

A)I B)II C)III D)IV E)V

reklamlar

CEVAPLAR

  1.  

4. Deneme
1. D
2. C
3. E
4. B
5. D
6. A
7. C
8. A
9. D
10. C
11. B
12. E
13. D
14. E
15. A
16. B
17. C
18. D
19. B
20. C
21. D
22. C
23. A
24. B
25. A
26. E
27. C
28. B
29. C
30. D
31. C
32. A
33. C
34. B
35. E
36. D
37. A
38. C
39. D
40. E
41. B
42. A
43. E
44. C
45. A
46. D
47. C
48. B
49. A
50. D

51. B
52. E
53. C
54. A
55. B
56. E
57. A
58. D
59. E
60. C
61. B
62. A
63. C
64. E
65. D
66. C
67. A
68. C
69. E
70. A
71. E
72. B
73. A
74. B
75. C
76. D
77. E
78. A
79. B
80. E
81. C
82. D
83. B
84. A
85. C
86. C
87. B
88. D
89. E
90. C
91. C
92. D
93. A
94. C
95. E
96. C
97. C
98. E
99. D
A

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.